Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 562 200

Kadétok, viiigyáázzz!

Szeptember 29-én, kedden délelőtt a Honvédelmi Minisztérium oktatásért felelős osztálya Miskolcra látogatott, hogy iskoláink vezetői és a kadét programért felelős oktatók számára tájékoztatót tartson a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatban. Az esemény a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum dísztermében, szigorú járványügyi szabályok betartása mellett zajlott.

 

Az eseményt a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója, Molnár Péter nyitotta meg. Ezt követően került sor a honvédelmi neveléssel valamint a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatos tájékoztatóra, amelyet Almási László, a Honvédelmi Minisztérium alezredese tartott meg, aki egyben a minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály, Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője is.

A Honvéd Kadét Program középiskolában folyó, a hazafias és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer, melyben a tanórai és szabadidős elemek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásukat, és teljesítik a nevelési és felkészítési célokat.

A tanórákon a tanulók megismerhetik és elsajátíthatják Magyarország biztonság- és szövetségi politikájának jellemzőit, a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, a katonai értékek és hagyományok alapjait. Ezen ismeretekkel kialakul és folyamatosan erősödik a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségük. Ezen felül sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, mint a terepen történő tájékozódás, a túlélés és menedéképítés, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai.

 

A tanórai elfoglaltságot iskolánként eltérő szabadidős programok egészítik ki, amelyeken egyrészt az elsajátított ismereteket a honvéd kadétok a gyakorlatban is kipróbálhatják, másrészt részt vehetnek pl. laktanya-látogatáson, hagyományőrző programokon, gyalogtúrán és múzeumlátogatáson; megismerhetik a honvédelemhez kötődő sportokat, pl. a sportlövészetet vagy a küzdősportokat; részt vehetnek akadályversenyen, paintball vagy airsoft bajnokságokon vagy akár a túlélő tábort is kipróbálhatják.

 

A Honvéd Kadét Program három színtéren valósulhat meg. Ezek a honvéd kadét közismereti képzés, a honvéd kadét ágazati szakképzés és a honvéd középiskola és kollégium.

forrás: https://www.miskolci-szc.hu/hirek/kadetok__viiigyaazzz_/135