Édességkészítő

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az édességkészítő a fogyasztó legkedvesebb élelmiszereit, az édességeket és a sós aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a kekszfélék, a drazsék, a bonbonok nyújtotta kellemes élményeket, és még sok-sok más termékük teszi élvezetesebbé mindennapjainkat. Az édességkészítő képes arra, hogy kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.

04 édesség

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.

A szakképzettséggel rendelkező

  • technológiai, illetve termelési számításokat végez;
  • átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges anyagokat;
  • a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket;
  • kezeli a gépeket, berendezéseket;
  • édesipari félkész és késztermékeket készít;
  • a készterméket átadja a hűtő- vagy tároló raktárnak, illetve elvégzi a raktározást;
  • a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot;
  • alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve ellenőriz;
  • gyártásközi vizsgálatokat végez.

 INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Tanulmányi terület kód: 

  • Felvehető tanulók száma:
  • Ágazat száma, megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakmairány: -
  • Évfolyamok száma: 3
  • Képzés munkarendje: nappali
  • Tanulható idegen nyelv: angol vagy német
  • A szakképzési évfolyamok teljesítését követően megszerezhető szakmai végzettség: 4 0721 05 02 Édességkészítő
  • Felvételi vizsga: Nincs
  • Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság
  • Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény alapján (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, történelem, rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel tantárgyakból hozott pontok)