Pék - cukrász

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

05 pék cukrász

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkész termékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez;
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • kenyeret készít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • vállalkozást indít, működtet.

INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Élelmiszeripar ágazat – Pék-cukrász szakképesítés (Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák felé)
  • Szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
  • 3 évfolyamos képzések, mely idő alatt szakképesítés szerezhető
  • A képzés munkarendje: nappali
  • Felvehető létszám: 10 fő
  • Felvételi vizsga: nincs
  • A felvétel feltétele: egészségügyi és pályaalkalmasság
  • Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény alapján (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, történelem, rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel tantárgyakból hozott pontok)