Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati félkész termékeket készít;
- cukrászati késztermékeket készít;
- díszítő műveleteket végez;
- fagylaltot, parfét készít;
- pohárkrémet készít;
- sütőipari nyersanyagokat előkészít;
- kenyeret készít;
- péksüteményeket és finom pékárukat készít;
- célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- vállalkozást indít, működtet.
INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Élelmiszeripar ágazat – Pék-cukrász szakképesítés (Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák felé)
- Szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
- 3 évfolyamos képzések, mely idő alatt szakképesítés szerezhető
- A képzés munkarendje: nappali
- Felvehető létszám: 10 fő
- Felvételi vizsga: nincs
- A felvétel feltétele: egészségügyi és pályaalkalmasság
- Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény alapján (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, történelem, rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel tantárgyakból hozott pontok)